Min första guidebok om London Great London Walks kom ut 2013 på förlaget Outdoor Books. Jag och min bror Sune åkte till Skottland efter att ha gett ut boken Sareks fyra årstider på Nordstedts Förlag 1982. För royaltypengarna blev det två gemensamma rundresor i Skottland och jag blev en anglofil. Fast jag har nog varit det hela livet utan att veta om det. Londonresor i jobbet följde på det och jag var helsåld på Storbritannien. 2014 kom boken Skottland, bästa rundturerna och sedan fortsatte jag av bara farten. Böckerna är i regel utgivna på Outdoor Books och ett par på eget förlag. Några böcker har jag gjort åt andra författare och gett ut själv. Du hittar de flesta här på sidan. Jag skapar allt kring böckerna själv från bilder, illustrationer, text och layout. Helheten är rolig men jag undviker numera att vara bokförlag. Man kan inte göra allt.
Great London Walks
Följ med mig på tio promenader och upplev ett London de flesta inte kommer i kontakt med.
På vägen genom Londons varierande stadsdelar möter du unika platser med en spännande historia och pubar som inte bara släcker törsten.
Du får veta hur staden bildades av romare, varför en skurk i en Bondfilm heter Goldfinger, varför Notting Hill var ”en pesthärd av oöverträffat slag” enligt Charles Dickens och att Belgravia före 1820 var ett träsk frekventerat av stråtrövare och rånmördare när mörkret föll.
”London gömmer sig på bakgator, i en avkrok i parken och bakom gräddvita fasader. Man måste gå till fots för att inte missa staden och Bosse Bjelvenstedt leder promenaden med bravur. Great London Walks är den självklara handboken för de som anar att det finns något bortom Oxford Street och Knightsbridge, men inte vet var de ska börja leta. Den är dessutom så snygg att man med lätthet kan sitta hemma och ändå vandra genom London, bara genom att bläddra från bild till bild.”
Johan Hakelius
Fakta:
Förlag: Outdoor Books AB.
Format: 210X148 mm.
Antal sidor: 164 sidor.
Upplaga: Andra upplagan (utkom 2018)
ISBN: 978-91-982898-0-0
London Walks 2
Efter en kort historia om London efter romarna presenteras elva nya promenader av varierande längd. Även denna gång är vägvalet otroligt varierat och man kan lugnt följa Bosses handfasta vägval, njuta av bilderna och hans egna handritade kartor. Vi följer ännu en ny underjordisk flod och får se mer av Themsens omgivningar både uppströms och nedströms. London City i eldens spår vid den stora branden 1666 och lagens boningar runt Fleet Street. Det blir lantliga trädgårdar, moderna bankpalats bland forna skeppsdockor, besök på piratpubar och kungliga slott. Variationen är om möjligt ändå större än i den första boken.
Förutom författarens egna kartor och tydliga vägbeskrivningar finns här också goda råd om hur du kan vara utrustad på promenaderna och hur du lättast tar dig runt i miljonstaden. Oavsett om du väljer en kortare eller längre promenader får du en unik upplevelse. Mat och dryck finns det i regel utmed vägen på pubar, restauranger och caféer. Vilka du ska välja får du veta i boken. Det behändiga format gör att boken är lätt att ta med sig på promenaden, samtidigt som alla bilderna gör den till en trevlig upplevelse redan hemma i favoritfåtöljen. London Walks 2 är en bok man kan läsa även om man inte har en Londonresa inplanerad. Den är en upplevelse i sig och inte bara en förberedelse inför kommande sådana.
Amelia Adamo uppskattade Great London Walks: ”Hej. Blev väldigt förtjust i din bok. En sådan passar vår läsekrets och mig.”
Fakta:
Förlag: Storartad Förlag.
Format: 210X148 mm.
Antal sidor: 198 sidor.
Upplaga: Utkom 2015
ISBN: 978-91-981889-0-5
Londons bästa dagsutflykter
De trevligaste dagsutflykterna från London med tåg. Besök universiteten, katedralerna, stränderna och slotten. Upplev spännande historia utmed promenader I Cambridge, Oxford, Canterbury, Winchester, Bath, Brighton, Whitstable, Stratford-upon-Avon, Margate, Woodstock, Windsor och Eton. Du hinner med ganska mycket om du tar tåget från London för en dag. Njut av färska ostron och en pint i solen på stenstranden i Whitstable – det gjorde redan romarna. Eller åk västerut till den forna huvudstaden Winchester och bli hänförd av katedralen och kung Arthurs runda bord numera på väggen i det forna palatset.
Vilken av boken tolv utflykter du än väljer får du en härlig promenad och ta del av Englands spännande historie under en oförglömlig dag. Oxfords och Cambridges colleges är självklart med bland alla utflyktsmålen precis som William Shakespeares Stratford-upon-Avon med sina korsvirkeshus och halmtak. Boken berättar också hur du bokar och köper tågbiljetter och annat som kan förenkla och öra ditt resande billigare.
Recension i BTJ-häfte 3, 2017. ”Bo Bjelvenstedt, med bakgrund inom reklam- och mediebranschen, arbetar nu med marknadsföring. Han har tidigare gett ut guideböcker om såväl London som Skottland. I Londons bästa dagsutflykter presenterar författaren 12 dagsutflykter med tåg i södra England. Samtliga tågresor utgår från London. Han ger utmärkt och tydlig information om vad en resenär behöver veta vad gäller dessa resor. De kulturhistoriska resmålen introduceras på ett bra sätt med de sevärdheter som gjort resmålet berömt, exempelvis restauranger, hotell och shopping. De långa promenaderna är detaljerat beskrivna och underlättar för resenären. Författaren besöker såväl Cambridge som Oxford, Windsor, Eton, Blenheim Palace och Stratford-upon-Avon. Denna guidebok ger reslust och vänder sig till en bred publik av Englandsintresserade resenärer men kan även med fördel läsas av hemmaresenären. Den vackra layouten med många färgbilder, kartor och den informativa texten formas till en helhet som gör boken lättläst och formatet gör den lätt att ta med på resan.” Helhetsbetyg: 4. – Christer Olsson.
Fakta:
Förlag: Storartad Förlag.
Format: 210X148 mm.
Antal sidor: 240 sidor.
Upplaga: Utkom 2016
ISBN: 978-91-981889-1-2
Skottland Bästa rundturerna
Bosse Bjelvenstedt är en hängiven anglofil som sedan början av 1980-talet har rest runt i stora delar av Storbritannien. I den här guidebok tar han dig med på bilturer genom landet han upplevt under decennier. Följ med författaren till Great London Walks på en spännande tur genom Skottland. Du får uppleva hans pärlor i det omväxlande landet, bland hedar, berg, slott och glittrande vattendrag – ett land som skapat för flugfiske, fasanjakt, golf, whisky och hästsport. Boken handlar också om det hårdföra landet som romarna inte rådde på och en spännande historia med vikingar, riddare och kungar. Naturen som målas i vädrets växlingar upplevs från vindlande bilvägar och promenader här och där. Historier från trettio års upplevelser varvas med handfasta restips och handritade kartor där ingen kör vilse. Rundresan avslutas i huvudstaden Edinburgh med en promenad bland vulkanklippor, slott, medeltid, häxjakter och exklusiva stadsdelen New Town.
Fakta:
Förlag: Outdoor Books AB.
Format: 210X148 mm.
Antal sidor: 224 sidor.
Upplaga: Andra upplagan utkom 2018
ISBN: 978-91-984608-0-3
Maltwhisky från Skottlands västkust
Jag reste runt mycket i Skottland med min bror Sune i början av 1980-talet och intresset
för landet, dess natur, kultur och traditioner grundmurades. Intresset för flugfiske, golf, och småviltsjakt har gett mig fina upplevelser där med vänner. Besök på whiskydestillerier födde en nyfikenhet kring vad som skapar smakerna och skillnaderna mellan produkterna. Sedan 1980-talet har det blivit många återkommande turer som resulterade i en personlig guidebok om Skottland 2014. Den här boken fokuserar på maltwhiskydestillerierna på fastlandet och öarna längs Skottlands västkust.
Guideboksförfattaren Bosse Bjelvenstedt har inte låtit en världspandemi hindra honom från att göra en välsmakande presentation av maltwhiskydestillerierna på Skottlands västkust. Destillerierna och deras ägare har bidragit med bilder och aktuell information till författaren som satt samman den här tilltalande och intressanta guiden över västkustens tjugofem maltwhiskydestillerier. Sju av dem ligger på fastlandet och de resterande arton på öarna med en övervikt åt Islay med sina nio destillerier. Boken presenterar destillerierna, deras produkter och särarter med en uppsjö av bilder. Historia, maltwhiskyproduktion och dess många ibland krångliga uttryck presenteras på ett lättfattligt sätt. Boken är tänkt som en översiktlig guide inför planerandet av besök på västkustens destillerier i Skottland. Läsaren kommer också dit väl förberedd och kan tillgodogöra sig guidningarna på destillerierna.
Fakta:
Förlag: Outdoor Books AB.
Format: 210X148 mm.
Antal sidor: 120 sidor.
Upplaga: Andra upplagan utkom 2021
ISBN: 978-91-984608-0-3
Stockholm
Två Stockholmskännare delar med sig av ännu fler promenader på hundra nya sidor. Bosse Bjelvenstedt har skrivit flertalet omtyckta guideböcker och Peter Frisk är en erkänd Stockholmsguide. Nu har de båda samlat sina promenader, med tydliga kartor och fotografier från Stockholm i den här boken. Bosse och Peter (3 av promenaderna) beskriver elva omväxlande promenader i ett Stockholm de känner väl. Promenadernas längd och miljö är rikt varierade och man får veta det mesta om stadens historia och platser man passerar längs vägen. Tydliga kartor och vackra bilder beskriver alla vandringarna. Riddarholmen och Gamla Stan. Hagaparken och Brunnsviken runt, södra Djurgården, Blasieholmen, Skeppsholmen, Kastellholmen. Söders höjder omkring
Katarina, Mariaberget, Långholmen och Tanto. Östermalm till Stureplan vidare till Odenplan och Stadshuset via Karlbergs Slott och Kungsholmen. Bosse Bjelvenstedt älskar Stockholm och har skrivit flera omtyckta guideböcker om Storbritannien. Peter Frisk är en erkänd Stockholmsguide med stort historiskt kunnande. Nu har de båda samlat sina kunskaper, favoritpromenader, foton och kartor i den här personliga promenadboken. I den här nya boken har Bosse lagt till fyra nya innehållsrika promenader som sträcker sig genom sex av Stockholms stadsdelar. Stockholm har han lärt känna genom nyfikenhet, hundpromenader, och stora fotointresse sedan ungdomen. Det historiska intresset har kommit med åren och han älskar att ta reda på saker. Vandrandet föddes tidigt med Sarekturer från 13-års ålder och den första boken om nationalparken gav han ut tillsammans med sin bror på Norstedt förlag 1982. De båda åkte tillsammans till Skottland och därmed var intresset för Storbritannien fött. Sedan dess har han skrivit flera personliga brittiska guideböcker och formger andras. Just nu bor Bosse med familj i Halmstad men släkt och vänner besöks regelbundet i Stockholm. Peter Frisk är fil kand i i historia från Stockholms Universitet och delar sin tid mellan jämna veckor i Göteborg och udda i Stockholm. Till vardags är hans gatuguide i Stockholm men håller också föredrag om huvudstaden men håller också i events på svenska och engelska och fungerar som reseledare åt såväl privata- som företagsgrupper. I 20 år har han berättat om Stockholm och dess historia och har ett stort intresse av stadsplanering.
Fakta:
Förlag: Outdoor Books AB.
Format: 210X148 mm.
Antal sidor: 264 sidor.
Upplaga: Andra upplagan utkom 2021
ISBN: 978-91-982486-6-1
Klippbyar i Provence
I den här boken ska jag försöka göra dessa fantastiska klippbyar rättvisa. Det är ingen lätt uppgift, för deras storhet upplevs bäst på plats i de provensalska bergen där de ligger uppflugna på de spetsiga topparna med sina murar, kyrktorn och grå befästningar. Min bok är ingen guidebok av det vanliga slaget. Jag är bara en vanlig kulturintresserad resenär som haft förmånen att vistas i Provence och uppleva klippbyarnas magi och dragningskraft. Jag har valt ut 20 klippbyar i sydligaste Provence, närmare bestämt i departementet Alpes-Maritmes och Var. De kan nås med bil, tåg eller buss och är perfekta ställen för dagsutflykter.
Hälsar författaren Ingrid Hultqvist som varmt rekommenderar ett besök.
Fakta:
Förlag: Outdoor Books AB.
Format: 210X148 mm.
Antal sidor: 127
Upplaga: Utgiven 2019
ISBN: 9789198460865
Lägereldens mat
Alf Anderssons och Juhas Rankinens vildmarkskokbok beskriver den svenska naturen och allt i den som du kan använda, tillaga och äta. Steg för steg beskriver de i text och bilder hur du behandlar och tillagar fisk och kött med olika metoder. De använder i regel primitiva metoder som öppen eld men också friluftskök. Fotografen Jonas Gerdle har följt de båda och hans bilder skildrar på ett instruktivt sätt hur du kan lära dig att laga vildmarksmat som de här båda experterna. Hygienfrågor och redskapen du behöver för att lyckas behandlas också på ett pedagogiskt sätt.
Alla som är intresserade av natur och friluftsliv kommer att hitta något som angår dem i den här boken. Oavsett om de är jägare, fiskare, scouter eller bärplockare. Alf och Juha har flyttat ut matlagningen i naturen och tillreder sin mat över lägerelden. Det här är en handbok i konsten att laga mat över eld för alla friluftsmänniskor. Man får lära sig eldkunskap, fjorton olika tillagningsmetoder, torka livsmedel, laga mat över eld med steg-för-steg-bilder. Även tillverkning av egna verktyg, hygien, att handskas med och förbereda råvaror på bästa sätt och näringslära finns med i denna grundliga bok. Du hittar menyförlag för olika turer, tillagningstider, såsförslag, kryddor, skogens skafferi och grundrecept med bilder baserat på kött, fisk, fågel osv. Det här är helt enkelt en basbok för jägare, fiskare, scouter och alla andra friluftsmänniskor som tycker om att vistas i naturen.
Kort om de båda författarna:
Alf Andersson har skrivit 15 böcker för jägare, fiskare och friluftsmänniskor om styckning av vilt, rökning av kött, fisk och handböcker som eftersök av vilt. Alf fick 2015 hedersdiplom av Hallands Matakademi för ”ett hållbart och etiskt nyttjande av de råvaror som står till buds i den halländska naturen”.
Juha Rankinen är en av grundarna till Vildmarksgymnasiet i Unnaryd där ungdomar lärde sig leva med naturen. Han har jobbat många år över hela världen som huvudinstruktör i vildmarkskunskap för engelska Ray Mears och kan sägas vara expert på människans förhållande till, och brukande av naturen.
Fakta:
Förlag: Storartad Förlag.
Format: 210X148 mm.
Antal sidor: 144
Upplaga: Utgiven 2017
ISBN: 9789198188950
Sarek Fjällturer 1970-2016
Boken är avsedd för svenska och utländska besökare och har därför svensk och engelsk text. Sune Karlsson gick sin första tur genom Sarek 1970 med sin trettonåriga bror Bo. Sune har sedan dess troget återvänt året runt och samlat på sig en unik bildskatt av Sveriges sista vildmark. Boken innehåller bilder från fjällturer i nationalparken året runt.
Målgruppen är svenska fjällvandrare och utländska turister. Texten i boken är därför både på svenska och engelska. Sune Karlsson gick sin första tur genom Sarek 1970 med sin trettonåriga bror Bo. Det var en krävande tur för båda men den gav mersmak. Sune har sedan dess troget återvänt året runt och samlat på sig en unik bildskatt av Sveriges sista vildmark. Vandringssäsongen här är vanligtvis kort – juli och augusti. Därför är det extra roligt att boken har bilder från hela året.
Sune gav tillsammans med sin bror Bo ut fotoboken ”Sareks fyra årstider”, på Norstedts förlag 1982. Den här boken är uppdelad på 14 omväxlande turer som beskrivs kortfattat i början av varje kapitel tillsammans med en karta. Sune vet att även utländska vandrare älskar Sarek. Därför har vi valt att ha all text även på engelska för deras skull. Boken är ett perfekt minne för dem att ta med sig hem. Platsnamn finns också med på samiska. Boken är tänkt som inspiration för fjällvandrare men handfasta ledtips och utrustningsråd finns också. Flera av turerna i det väg- och stiglösa området är förutom vandringar, delvis med Klepperkajak och skidor vintertid.
"Boken ”Sareks fyra årstider” från 1982 fick beröm fram på 2000-talet när den jämfördes med nyare böcker om Sarek. Den hade den rätta känslan och en slags ”mindfulness” som de moderna varianterna inte hade. Jag vågar påstå att den här boken med sina samlade bilder från 1970 ända fram till 2016 har den känslan. Jag vet därför att det är förläggaren, Bo, som sitter på bokens omslag 13 år gammal och tittar ut över Rapadalen. Känslan finns genom hela boken och jag tror att många svenska fjällvandrare och naturintresserade kommer att hålla med om det när boken kommer i höst."
Fakta:
Förlag: Storartad Förlag.
Format: 241X211 mm.
Antal sidor: 191
Upplaga: Utgiven 2017
Språk: Svenska och engelska
ISBN: 9789198188943
Afrikas bästa safari
Safari utgör en storartad upplevelse då man aldrig vet i förväg vem man kommer att träffa och vad man får se. På en safari lever man hela tiden i nuet. Det är ett privilegium att få vistas i den vackra naturen och betrakta djuren i deras rätta miljö. Detta är Uno Grönkvists femte bok om resor, men den första som uteslutande handlar om Afrika. Han var på sin första safari för nära femtio år sedan och de vida savannerna och ångande regnskogarna har lockat honom tillbaka ytterligare ett tjugotal gånger. Totalt har han besökt trettio afrikanska länder.
Tidskrävande research på plats ligger bakom denna bok som innehåller allt man behöver veta för att få maximalt utbyte av en safari. Vilka djur möter man, vad äter man, hur sker övernattningarna, vilka safarityper finns det att välja bland, hur är klimatet, innebär safari några risker - alla frågor får svar! Författaren framhåller hur viktigt det är att respektera de vilda djuren, av vilka många är utrotningshotade till följd av omfattande tjuvjakt. Långsiktig safariplanering och genomtänkt ekoturism får allt större betydelse i Safariland. Sammanlagt presenteras nationalparker och reservat i alla safariländer av betydelse, från Etiopien i norr till Sydafrika i söder, från Kongo i väster till Madagaskar i öster. De handfasta råden och praktiska tipsen är många. Boken omfattar en mängd kapitel indelade i avsnitt som Konsten att välja rätt safari, Destinationer, Safarispecialiteter, Bra att känna till och Råd och erfarenheter.
Uno Grönkvist är författare, multijournalist och globetrotter. Den första bok han var engagerad i var en biografi, Prins Bertil berättar, som utgavs av två förlag och tryckts i en sammanlagd upplaga av 160 000 ex. Han övergick till managementlitteratur och skrev bl a den första svenska boken om sponsring och eventmarketing. Under de senaste åren har han fokuserat på böcker om resor.
Fakta:
Förlag: Storartad Förlag.
Format: 175X250 mm.
Antal sidor: 208
Upplaga: Utgiven 2016
ISBN: 9789198188936
En passares betraktelser
"Jag är en rätt så vanlig människa, i lagom ålder. Mamma till fyra barn, jobbar inom vården och så skriver jag en del. Men jag är också jägare. Älgjägare. En så´n som sitter på pass. Tråkigt tycker vissa, härligt tycker jag. Det är min flykt från den grå vardagen, som man så väl behöver ibland. Mitt intresse för jakten började någon gång i mitten på -80 talet, genom att jag fick vara med och ta reda på allt kött som kom hem i baljor, skriva små lappar med vad det var för sorts bitar, och knyta ihop påsarna som lades i frysen. Poserade sedan stolt med horn samtidigt som jag lyssnade på hur jakten hade gått till. Så småningom, när benen blivit så pass långa och starka att dom orkade knata runt i skogen, följde jag också med min pappa på jakten. Men det skulle ta många år innan intresset växte sig så pass stort att jag själv ville ta jägarexamen.
Det finns en sak till som också intresserar mig, och det är att jag tycker om att fotografera (på amatörnivå skall tilläggas), och det går alldeles utmärkt att kombinera dessa intressen. Fotona i denna bok är, om inget annat anges, tagna av mig på eller kring passen jag varit vid.
Boken handlar om min vistelse och mina upplevelser i skogarna kring Rätansböle (kallat Böle) i södra Jämtland, då främst under hösten i jakttid. Sett från passen. Allt ifrån tristessen som kan uppstå på passet (om ingenting händer), till den spänning och totala lycka som uppstår när saker och ting sker, och kanske till och med går vägen. Jag har även plockat in en del händelser som skett på jaktmarken före min tid. Sådana där härliga gamla historier som är för bra för att glömmas bort, och som jag hört berättas om vid brasan på kvällarna. Den, boken menar jag, handlar alltså INTE om hur själva jakten går till rent praktiskt och regelmässigt. Det får ni läsa om i någon annan jaktbok."
Författaren Jonna Eriksson.
Fakta:
Förlag: Outdoor Books AB.
Format: 150X211 mm.
Antal sidor: 96
Upplaga: Utgiven 2019
ISBN: 9789198460858
Finns inte kvar till försäljning